Türü yazmadan 'bütün alacaklarımı aldım' şeklinde imzalatılan ibranameler de geçerli değildir. İmzalasanız bile dava açabilirsiniz.
SORU: Özel bir şirkette yaklaşık 1.5 senedir çalışıyorum, daha iyi şartlarda başka bir iş buldum. İzne çıktım, izin sürem doluyor. Demek istediğim senelik izne çıkarken yönetim ile senelik izin hesaplaması yapmıştık. Hesaplama yaptıktan sonra istifamı 28'ine göre senelik izin bitiminde kabul edecekler. Aynı gün alacaklarıma dair benden ibraname istediler, ben de hak ediş yatmadan imzalamayı reddettim. Bugün son gün beni aradılar ve almadığım para için tarafımdan aldığıma dair imza istiyorlar. İmzalarsam sonradan hakkımı arayabilir miyim? (Cengiz Çalık)
CEVAP: İbranamenin hukuken geçerli olabilmesi için iş sözleşmesinin feshinden 30 gün sonra imzalanması gerekmektedir. Bu nedenle iş sözleşmesinin feshedildiği gün imzaladığınız belge mahkemeye gittiğinizde geçerli olmayacaktır. Bunun dışında alacaklarınızın türü belirtilmeden 'bütün alacaklarımı aldım' şeklinde imzalatılan ibranameler de geçerli değildir.
PARAYI ALDIĞINIZ AN...
Bu nedenle bu ibranameleri imzalasanız bile dava açmanız mümkündür. Ancak işverenle konuşarak parayı aldığınız anda imzalamanız doğru olacaktır.
STAJ EMEKLİLİĞE SAYILMAZ
SORU: 1987 yılında İzmir'de ticaret lisesinde staj döneminde çalıştım. İlk işe giriş prim ödeme tarihim 1.10.1988. 2 çocuk sahibiyim. İlk çocuğum için 4 ay staj dönemine ait emeklilik primi yatırırsam hemen emekli olabilir miyim? Yoksa emekli olabilmek için yine de yaşı mı beklemem mi gerekir? (İkbal Kavakoğlu)
CEVAP: Stajda emeklilik için prim yatırılmaz. Bu nedenle bu dönemler emeklilik için geçerli sürelerden değildir. Bu döneme ilişkin borçlanma yapılması da mümkün değildir. Dolayısıyla 4 aylık prim yatırma gibi bir durum söz konusu olamaz. Ancak doğumlarınızdan birisi 1987 ila 01.10.1988 arasında ise bu doğumu borçlanma hakkınız bulunmaktadır. Doğumlar bu kriterlere uyuyorsa ve borçlanma yaparsanız erken emekli olmanız mümkün olur.
Borçlanmaya gerek yok
SORU: 1972 doğumluyum. 7.173 gün sigorta prim ödeme gün sayım var. 87 den 89 yılına kadar stajyer olarak çalıştım. 2004'den 2009'a gün boşluğum var çalışmadım. Yazınızda doğum borçlanması açıklamasına göre ikinci oğlum 2004 doğumlu 2 yıl borçlanma yaparak emekli olabilir miyim? Geçenlerde sordum gün eksiğiniz yok, 2 yıl sonra emekli olursun dediler. Ne yapmalıyım? (Nurcan Çelik)
CEVAP: Emeklilik için prim gün sayınız yeterli. Yaş şartını tamamlamanız için gereken süreyi beklemeniz gerekiyor. Bu nedenle doğum borçlanması yapmanıza gerek yok. Eğer doğumunuz staj sürenizle ilk kez çalışmaya başladığınız tarih arasında ise yaş şartını geriye çekebilir. Bunun dışında prim ödeme gün sayınız yeterli olduğu için doğum borçlanması emekliliğiniz için gerekli görünmüyor.
Statüsüne göre değişir
SORU: Annem dul aylığı alıyor. Annemin babası da Bağ-Kur emeklisiydi. Annem ikisinden de maaş alamıyor mu? (Gülseven Kurnaz)CEVAP: Annenizin durumu babanızın sigortalılık statüsüne göre belirlenir. Babanız SSK'lı ise iki aylığı alabilir.
kaynak:http://www.adanabarosu.org.tr/haberler/butun-alacaklarimi-aldim-imzasi-hukuken-gecerli-degil.html
Adres :
Adnan Menderes Mahallesi 19538 Sokak No:12 Çınar İş Merkezi Kat:3 D:7 Osmaniye
Telefon:
0328 825 55 25 - 0850 207 40 35
Faks:
0328 825 75 55
E-Posta:
info@sezginavukatlikburosu.com
hhuseyinsezgin@gmail.com